БлискавкозахистАнтизледенінняТепла підлогаЕлектромонтажСистеми ОВК

Що краще , що дешевше - активна система блискавкозахисту чи пасивна (класична)?

26 квітня 2016

Активний блискавкозахист чи пасивна система (класичнна).
Відповісти на це питання однозначно не зможе жоден фахівець. Тим більше якщо цей фахівець реально розбирається у всіх нюансах роботи системи блискавкозахисту і враховує не тільки побажання клієнта до зовнішнього вигляду виробу блискавкозахисту, але й строго дотримується державних пожежних норматив.

Критерії вибору:

Основним критерієм для проектування та облаштування будинку системою блискавкозахисту є його надійна і безперебійна робота. Решта складових, такі як вартість, зовнішній вигляд, активна або пасивна система і.т.д, не матимуть жодного значення взагалі якщо не буде працездатним і на 100% виконуватиме свою функцію.

Активний блискавкозахист чи пасивна система (класичнна)

Теорія і практика:

Працюючи не один рік за напрямом "блискавкозахист", наші фахівці постійно отримують заявки від різних організацій і приватних осіб на проектування та монтаж систем блискавкозахисту для різних об'єктів. Іноді зустрічалися замовлення від клієнтів, в яких основну роль вони відводили вартості самої системи блискавкозахисту, і це з одного боку і зрозуміло. Хочеться отримати працездатний виріб за низькою ціною. Але не завжди це можливо. Як правило, нам майже завжди вдавалося знайти компромісне рішення, яке не на шкоду працездатності удешевляло вартість проекту і робот. А ось іноді і ми були змушені відмовлятися від таких замовлень, розуміючи що за ті гроші які пропонує замовник неможливо спроектувати і виготовити працездатну, надійну систему захисту від блискавки. Більш того, використання ненадійної системи може призвести до непередбачуваних наслідків, таким як пожежі чи ще гірше, до поразки людей блискавкою. Виготовляти і встановлювати свідомо не працюючу систему від блискавки, що рівносильно злочину.

Були і протилежні замовлення від клієнтів, яких не особливо цікавила ціна, але вони дуже велику увагу приділяли надійній роботи системи. Такі замовлення виконувалися як правило на найякісніших матеріалів і комплектуючих, що природно підвищувало вартість, але зате багаторазово збільшувалася надійність і ресурс роботи системи блискавкозахисту. А найцікавішими були замовлення в яких замовник, о крім надійної роботи блискавкозахисту, хотів би щоб і всі навколишні бачили, що його будинок є безпечним місцем для проживання і обладнаний надійною системою захисту від блискавки. Ми називаємо такі замовлення "статусні", де блискавкозахист для будинку, це як швейцарський годинник для людини, повинна підкреслювати високий статус будинку.

Якщо не торкаючись інших аспектів, а зосередитися тільки на ціні то і тут однозначної відповіді ми не отримаємо, хоча деякі цінові моменти можемо розглянути. Пропонуємо зробити невеликий і не складний розрахунок і визначити для себе яка з видів блискавкозахисту обійдеться Вам дешевше. На даний, не простий економічний момент через девальвацію гривні в деяких випадку пасивна система може і обійтися дешевше активної. 

Приблизний розрахунок вартості:

Наприклад, якщо взяти середньостатистичний котедж при двухсхилій покрівлі з димоходом і кутом покрівлі більш 45 °, де для струмовідводу досить пройти по гребеню зав'язати його на димохід і по діагоналі зробити два опускаючи, і відповідно 2 глибинних заземлюючих контуру. Це мінімум що дозволяє створити працездатну систему, з мінімальною але достатньою надійністю. А ось при облаштуванні того ж будинку активної системи блискавкозахисту, необхідно буде поставити на димохід щоглу з активним блискавкоприймачем, а від нього токоотвід на землю і контур заземлення. Начебто і все, для активної системи. Але якщо порівняти вартість матеріалів, за цінами на сьогоднішній день, вартість обладнання пасивної блискавкозахисту буде нижче, ніж для активної, приблизно на 10-15 тис. грн, В обладнанні для активної системи, левову частку ціни займає вартість активної головки. Або якщо наприклад, розглянути питання радіусу дії блискавкозахисту. Для збільшення радіусу дії пасивної блискавкозахисту необхідно буде встановити більш високу щоглу. А якщо щоглу потрібно встановити не одну а кілька. Це потягне за собою істотне збільшення вартості пасивного блискавкозахисту. А ось для збільшення радіусу дії активного блискавкозахисту, необхідно буде просто поставити або замінити активний блискавкоприймач (активну головку) з великим радіусом дії. Ціна такої головки може бути порівнянна з вартістю виготовлення високих щогл. Як бачите і вартість, і надійність, і зовнішній вигляд питання суто індивідуальні і без урахування всіх нюансів відповісти однозначно ні на одне питання не можна.
Найчастіше клієнти після тривалих самостійних розрахунків все ж звертаються до фахівців і потім завжди користуються тільки їх послугами.

Читайте також

Мова сайту
RUUA
контактна інформація
+38 (044) 594-26-28
SCHIRTECOBO BettermannLIVA grup - оборудования для систем активной молниезащиты, Устройства защиты от импульсных перенапряжений SALTEKDevi ™TiemmeHERZVaillantProthermKermiTeceDanfossKanViessmann
© Дім Інжиніринг. Інженерні рішення.
2024. Всі права захищені
Копіювання матеріалів з сайту заборонено.
г. Киев, ул. Трутенко 10, 2 этаж
+38 (044) 594-26-28
office@din.kiev.ua