БлискавкозахистАнтизледенінняТепла підлогаЕлектромонтажСистеми ОВК

Блискавкозахист та заземлення - перевірка обладнання перед початком грозового сезону

14 березня 2016

 З початком календарної весни ми з нетерпінням очікуємо і приходу по справжньому теплих весняних днів. Але весна з собою приносить не тільки сонячні дні, а й початок сезону дощів і гроз. Кожен власник різного роду будівель, промислових об'єктів, висотних житлових будинків, заміських будинків і котеджів знає, що до початку грозового сезону потрібно серйозно підготуватися.

 Якщо Ваш об'єкт ще не обладнаний системою захисту від блискавок, то його необхідно в найкоротші терміни, до настання грозового сезону, обладнати системою блискавкозахисту. Зробити це Вам завжди допоможуть фахівці компанії "Дом инжиниринг". або іншої компанії, яка має ліцензію на виконання таких робіт. Ну, а якщо Ваш об'єкт вже обладнаний системою захисту від впливу блискавки, то його в обов'язковому порядку необхідно підготувати з сезону гроз. Як це зробити ?

 Справа в тому, що всі існуючі пристрої блискавкозахисту будинків, споруд і зовнішніх конструкцій, повинні підтримуватися в справному стані, а перед початком грозового сезону повинні обов'язково пройти перевірку та огляд. На підприємствах, великих і малих промислових об'єктах, пристрої блискавкозахисту експлуатіруются відповідно до ДСТУ Б В. 2.5-38: 2008. в яких передбачені щорічні профілактичні роботи для підтримки в працездатному стані всі наявні пристрої блискавкозахисту. Ці роботи підприємства виконують або самостійно, штатом своїх дипломованих фахівців, або запрошують фахівців компаній, що мають ліцензію на виконання подібних робіт.

 Наприклад з нашою компанією укладено більше десятка договорів на технічне обслуговування пристроїв блискавкозахисту, які в основному, були змонтовані нашими фахівцями. А ось як бути тим людям, які в силу обставин, що склалися, не можуть скористатися послугами подібних спеціалізованих фірм. Звичайно, деякі роботи по профілактиці пристроїв блискавкозахисту можна виконати і самостійно, маючи необхідне технічне освіти. Дозволимо собі дати ряд практичних рекомендацій щодо виконання таких робіт самостійно.

 Починати профілактичні роботи необхідно, перш за все з візуального огляду всієї зовнішніх елементів системи блискавкозахисту. З огляду на те, що уловлювачі блискавки, як правило, кріпляться кронштейнами, до елементів даху, димоходів або воздуховодам системи кондиціонування, а опускаючи заземлення часто перетинаються з лотками водостічної системи будинку, то в зимовий період року вони можуть бути пошкоджені снігом і льодом, який може сповзати з дахів або звисати великими бурульками з пристроїв системи блискавкозахисту. Що може їх пошкодити. Тому необхідно дуже уважно візуально вивчити кожен елемент, кожне з'єднання системи блискавкозахисту на предмет пошкоджень або наявності корозії. Якщо можливість огляду обмежена, через висоту їх розташування, необхідно для детального огляду використовують бінокль.

Після візуального огляду необхідно за допомогою ключа, перевірити механічну надійність електричних з'єднань усіх струмоведучих частин системи. Також необхідно за допомогою приладу, перевірити провідність струмоведучих частин системи блискавкозахисту. При виявленні будь-яких неполадок, необхідно їх негайно усунути або замінити несправний вузол. Але найголовніший і важке запитання, для самостійної профілактики пристроїв блискавкозахисту - це вимірювання опору заземлення. З огляду на те, що без гарного і надійного заземлення робота системи блискавкозахисту не тільки неможлива, але і небезпечна для життя людей, якості заземлення необхідно приділити особливу увагу. Перш за все потрібно пам'ятати, що опір заземлення не повинен перевищувати - 10 Ом. причому в будь-яку пору року.

Измерительный прибор сопротивления заземления Ф4103-М1

 Щоб виміряти опір заземлення необхідно мати спеціальний вимірювальний прилад і певні навички виконання вимірювань. Маючи кілька типів вимірювальних приладів, фахівці нашої компанії, як правило використовують для вимірювань опору заземлення прилад ЕР- 183 М з комплектом приладдя КП -183, а в деяких випадках і прилад більш ранньої розробки Ф4103-М1 з комплектом приладдя П4126-М2, який також дає хороші результати вимірювань.

 Після проведення перерахованих робіт Ви зможете самостійно оцінити готовність системи блискавкозахисту будинку до грозовому сезону. Пам'ятайте одне, що найкраще, профілактичні роботи з підготовки системи блискавкозахисту до сезону доручити фахівцям, що мають відповідну ліцензію та досвід виконання робіт. А найголовніше, такі фахівці дадуть гарантію на працездатність системи, а в разі потреби всі протоколи виконаних вимірювань. Вирішувати Вам, як чинити. Але в будь-якому випадку необхідно обов'язково самостійно, якщо це можливо, або із залученням кваліфікованих фахівців підготувати наявну систему блискавкозахисту до нового грозовому сезону. А якщо у Вас виникли питання, наші ми готові відповісти на них в повному обсязі.

Читайте також

Мова сайту
RUUA
контактна інформація
+38 (044) 594-26-28
SCHIRTECOBO BettermannLIVA grup - оборудования для систем активной молниезащиты, Устройства защиты от импульсных перенапряжений SALTEKDevi ™TiemmeHERZVaillantProthermKermiTeceDanfossKanViessmann
© Дім Інжиніринг. Інженерні рішення.
2024. Всі права захищені
Копіювання матеріалів з сайту заборонено.
г. Киев, ул. Трутенко 10, 2 этаж
+38 (044) 594-26-28
office@din.kiev.ua